In De Schreef speelt Freek een roekeloze oude man die wars van wetten en conventies in een waanzinnig geworden wereld heeft gekozen voor barsten om niet te hoeven buigen.
Freek de Jonge werd op 30 augustus 1944 geboren in het dorp Westernieland als zoon van een hervormd predikant. Het gezin verhuisde naar Workum, later naar Zaandam en toen naar het dorp Kloetinge, gelegen in de gemeente Goes. Na het afronden van de HBS, wat maar met moeite lukte, ging hij culturele antropologie studeren in Amsterdam. Tijdens zijn studententijd ontmoette hij Bram Vermeulen en Johan Gertenbach, wat leidde tot de oprichting van Neerlands Hoop. In 1979 ging Neerlands Hoop uit elkaar en begon De Jonge aan een solocarrière. Hij was de eerste cabaretier die een rode draad in zijn verhaal aanbracht. Typisch voor De Jonge is ook de running gag, een grap waarnaar meerdere malen verwezen wordt. De Jonge bracht enkele succesvolle programma's op het toneel, waaronder ook enkele Oudejaarsconferences en Nieuwjaarsconferences.
Naast zijn werk als cabaretier ondernam De Jonge andere activiteiten. Zo schreef hij romans, presenteerde hij televisieprogramma's en speelde hij een rol in de films De Illusionist (1983) en De Komediant (1986).
In 1999 begon De Jonge met een nieuw cabaretexperiment. Onder de naam De Grens maakte hij in een jaar tijd tien verschillende shows, waarin alle vormen van cabaret aan bod kwamen. In 2004 verbaasde De Jonge vriend en vijand door af te reizen naar Irak en daar voorstellingen te geven voor Nederlandse militairen. Hij vertrok op 9 februari en keerde een week later terug. In 2005 eindigde De Jonge op nummer 80 in de verkiezing van de grootste Nederlander. Op 12 november 2005 ontving hij de Groenman-taalprijs tijdens een congres van het Genootschap Onze Taal.
In 2008 sloeg De Jonge een nieuwe weg in met een theatershow die niet bedoeld was voor het grote publiek, maar voor mensen die ‘moeite willen doen’. Deze wending richting kunst met een hoofdletter leidde tot het definitief weren van De Jonge in het tv-programma De Wereld Draait Door, waar De Jonge eerder nog zijn opmerkingen over de domheid van het grote publiek debiteerde om vervolgens het liedje ‘Aandacht!’ ten gehore te brengen. In hetzelfde jaar ontving hij uit handen van minister Ronald Plasterk de "Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties oeuvreprijs".