Gloed

Noord Hollands Toneel
Toneel
Noord Hollands Toneel

Gloed

Het boek ‘Gloed’ (1942) is een fenomeen. Dit in 1999 herontdekte meesterwerk van de Hongaar Sándor Márai maakt op vrijwel alle lezers een diepe indruk.

Het verhaal over liefde, wraak, trouw, schuld en vriendschap snijdt dan ook diep in de ziel. Ger Thijs bewerkte de roman tot een compact toneelstuk, dat in 2003 zelfs de Toneel Publieksprijs won in een regie van Ursul de Geer.

De oude generaal Henrik wacht op zijn vriend Konrád die hij al 41 jaar niet meer heeft gezien. Hij is vastbesloten de raadsels rond hun laatste dag samen op te lossen. Het was de dag dat zijn wereld in elkaar stortte door een vreselijke ontdekking. Nog eenmaal dineren ze, deze twee vrienden, aan dezelfde tafel als veertig jaar geleden, op dezelfde stoelen, maar zonder de vrouw die hun leven toen vulde.

De twee oude mannen kijken terug op hun leven. Wat is de zin geweest van alle ellende en pracht die ze hebben meegemaakt? Misschien was dat vooral de band met deze vrouw en daarmee de passie die hart en ziel kan verbranden.

LET OP: Ticketverkoop voor deze voorstelling loopt via NHToneel

02 Feb 2022 - 20:15
02 Feb 2022
20:15

Nieuwsbrief

Niks meer missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Schrijf je snel in!