Ontdek onze rijke historie

Ontdek onze rijke historie

Het pand van Het Theater heeft een rijke historie. Het werd in 1906 gebouwd als bakkerij. Vervolgens werd het één van de eerste lunchrooms, een theaterzaal voor feesten, toneel- en filmvoorstellingen en een studio: eerst de Soundpushstudio en later de Bolland Studio’s. In Het Theater is dan ook veel moois tot stand gekomen; het is een plek met een kleurrijk verleden! Vandaag is het weer een echt theater: in oude glorie hersteld.

Sportbeschuit-fabriek
In 1906 begon Nanning George Enzlin een bakkerij aan de Huizerweg. Naast brood en koek bakte hij ook de beroemde sportbeschuiten. Als snel verscheen er een bord op de gevel met de tekst: Sportbeschuit-fabriek. Het werd een begrip.

Lunchroom Enzlin
De bakkerij aan de Huizerweg floreerde, zo goed zelfs dat er aan de voorzijde een lunchroom bij de winkel gemaakt werd. De pleegzoon van Nanning George Enzlin, Ebele Faber, ging werken in de bakkerij en gaandeweg nam hij deze over van zijn pleegvader.

De lunchroom liep goed en werd een goede bron van inkomsten voor Faber. Daar viel beter de kost beter mee te verdienen dan in de bakkerij.

Zaal Enzlin
In het begin van de jaren dertig werd de bakkerij omgebouwd tot ‘Zaal Enzlin’. Hier werden feesten gegeven, maar ook toneel- en filmvoorstellingen. De 'Kunstzaal' werd een begrip in Blaricum en omstreken.

Zaal Faber
Na de oorlog werd de naam omgedoopt tot Zaal Faber. Er werden feesten en voorstellingen georganiseerd, en er traden zowel plaatselijke als landelijk bekende artiesten op. Een mooi voorbeeld hiervan zijn Piet Muyselaar en Willy Walden, als de bekende Snip en Snap.

De succesvolle muzikale jaren
Begin jaren zestig brak een nieuw tijdperk aan. Het theater verdween en Dirk Verwey en Dan Campagne startten in het pand met de Soundpush Studio. Later nam Frans Mijts de leiding over deze studio over. Daarna volgde Jaap Eggermont, die de inmiddels beroemde studio eind jaren tachtig verkocht aan Rob en Ferdi Bolland. Zij doopten de Soundpush Studio om in de Bolland Studio’s.

In de studio-periode van ons pand hebben hier heel wat beroemde ‘namen’ rondgelopen en zijn er heel veel grote Nederlandse, maar ook internationale hits ontstaan. Voor menig muziekliefhebber een iconische plek.

2022: Het Theater
In 2022 opent Het Theater na een grondige verbouwing haar deuren weer. De plek die zoveel verschillende functies had en altijd succesvol was, is in oude glorie hersteld. Het Theater is weer een plek voor iedereen. Waar iedereen zich thuis voelt en van harte welkom is!

Nieuwsbrief

Niks meer missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Schrijf je snel in!