Over ons

Echt theater
‘Echt theater’ begint met gepassioneerde mensen. Mensen die zich iedere dag met hart en ziel inzetten om Het Theater tot een succes te maken. Die mensen zijn (onder andere) Peter en Deirdre Blankenstein: de initiatiefnemers achter Het Theater. Samen met het bestuur, de directie en vele vrijwilligers maken zij iedere dag hun droom en missie waar: hun liefde voor theater met zoveel mogelijk mensen delen. Of ze nu jong of oud zijn, bezoeker of artiest, professional of amateur: Het Theater wil mensen vanuit waardering en gelijkwaardigheid met elkaar in contact brengen. Dat doen we door een plek te creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Een plek waar al het mooie samenkomt.

Het verhaal van Het Theater
Peter en Deirdre ontmoetten elkaar ooit bij toneelgroep Kunst en Genoegen in Hilversum, en zijn inmiddels al jarenlang getrouwd. De liefde voor theater en film is één van de factoren die hen binden. Beiden zijn nog steeds actief in de theaterbranche: Deirdre in zang en Peter in toneel en film. Met Het Theater willen Peter en Deirdre mensen mooie voorstellingen en avonden bieden. Voorstellingen die verrijken, verrassen en boeien.

“Eind 2015 werden we getipt door Marijke Verkoren en Raphael Hermans dat het pand van de gebroeders Bolland aan de Huizerweg 13 in Blaricum te koop stond”, vertellen Peter en Deirdre. “Of het misschien een mogelijkheid was om er weer een theater van te maken? We zagen direct dat het een pand was met een rijke historie. Wat begon als een bakkerij, later aangevuld met lunchroom, werd vervolgens een theaterzaal voor feesten, toneel- en filmvoorstellingen en daarna een studio: eerst de vermaarde Soundpushstudio en later de net zo bekende Bolland Studio’s. We hoefden dan ook niet lang na te denken en deden een bod op het pand. Hoewel er meerdere bieders waren, hadden wij het geluk dat het ons werd gegund door Ferdi en Rob Bolland, want, zo zeiden zij: ‘Jullie zijn van dezelfde bloedgroep en gaan er iets cultureels mee doen.’”

In oude glorie hersteld
“In januari 2016 kwam het pand in ons bezit. Een periode met vergunningen en procedures volgde. Het heeft dan ook een aantal jaren geduurd voor we het pand, in de beginperiode samen met de eerder genoemde vrienden, konden omtoveren van de Bolland Studio’s tot een volwaardig theater, met alles erop en eraan. De prachtige theaterzaal, met de kenmerkende vormen, hebben we zoveel mogelijk in oude glorie hersteld. Deze hebben we voorzien van alles wat je nu van een theater verwachten mag: professionele apparatuur voor podiumkunsten, muziek en film. Met een tribune met ruime en comfortabele stoelen met goed zicht op het podium. In een theaterrode kleur!”

“Daarnaast wilden we van Het Theater een plek maken waar iedereen zich thuis voelt. Waar iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten, met elkaar in gesprek te gaan en zich te laten verrassen door een breed scala aan verschillende voorstellingen. We wilden dan ook een sfeervolle plek creëren, kleinschalig en intiem. Kwaliteit in een informele sfeer. Daarom hebben we voor de foyer bewust gekozen voor een ruimte die het midden houdt tussen een gezellige woonkamer en een theater. Waarbij een goede kop koffie en goed glas wijn niet mag ontbreken. De met zorg geselecteerde hapjes (maar ook de ‘gewone’ bittergarnituur) dragen bij aan onze gastvrijheid.

Aandacht voor de artiesten
“Niet alleen het publiek moet zich thuis bij ons voelen, maar ook de artiesten willen we het gevoel geven dat ze zeer welkom zijn en dat we met ons publiek uitkijken naar hun optreden. We hebben daarom veel aandacht besteed aan de inrichting van onze gezellige, van alle gemakken voorziene artiestenruimte.”

Liefde voor de podiumkunsten
“Wij hebben Het Theater vormgegeven op een manier die dichtbij onszelf staat. Een vorm waar wij in geloven! Met Het Theater willen we verbinding creëren tussen mensen, een plek bieden waar al het mooie samenkomt! Een plek waar we onze liefde voor theater kunnen delen. Waar professionals beginnende artiesten kunnen inspireren. Waar mensen zich gewaardeerd voelen, waar zij in een intieme, sfeervolle omgeving kunnen genieten van onderhoudende, inspirerende en verrassende creatieve uitingen op het gebied van cabaret, ted talks, muziek, dans, toneel en film. Een plek waar de mensen op het podium en het publiek met elkaar in gesprek kunnen komen. Behalve aan bekende kunstenaars willen we ook aan onbekend talent de mogelijkheid bieden om op de planken te staan en podiumervaring op te doen.”

“Wij willen de podiumkunsten toegankelijker maken. Daarom krijgen ook amateurgezelschappen de ruimte bij Het Theater. Het ultieme voorbeeld daarvan zijn onze Thé Chantants, die we een paar keer per jaar organiseren. Daarbij wordt het publiek artiest en de artiest wordt publiek. Tijdens onze Thé Chantants bieden we ruimte aan mensen uit Blaricum en omgeving, jong en oud, om iets te doen op het gebied van entertainment: zingen, dansen, een instrument bespelen, een goochel-act doen of een gedicht of een mooi verhaal voorlezen. Kortom, alles waarvan je denkt: dit moeten de mensen uit Blaricum echt zien en horen! Om deze en andere vormen van amateurtheater een professionele plek te geven, hebben we een speciale stichting opgezet. Zo proberen we in alles wat wij doen, onze missie vorm te geven!”

Wil je meer weten over ons ons, of het verhaal achter Het Theater? Neem gerust contact met ons op!

Nieuwsbrief

Niks meer missen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief. Schrijf je snel in!